תפריט ראשי:

חיפוש באתר:

קטגוריות

ארכיון

כלים

Wind Of Change

10 טיפים להורים

להיות הורה הוא אתגר משמעותי עבור כולנו ויחד עם זאת כולנו חווים לעיתים תחושת בלבול, רגשות אשם וחוסר שביעות רצון. איך צולחים את האתגר? כיצד לגדל ילדים עצמאיים, בעלי יכולת התמודדות עם החיים, בעלי ביטחון עצמי, כאלו שגם יודעים לומר תודה ולהעריך. איך לעבור את אתגר ההורות בשלום:

  1. הקשבה להתעניין בילדים "באמת", לשאול שאלות מתוך אמפטיה, לא למהר לייעץ או "לתקן", להקשיב לתוכן וגם לרגשות, להכיל בלי לשפוט, בלי לערב את החששות והרצונות שלך (שיהיה חברותי, שיהיה רופא..). זכרו שהדלת לשינוי נפתחת רק מבפנים. הקשבה נותנת תחושה של אהבה ואכפתיות.
  2. להגדיל את חשבון הבנק הרגשי החיובי ליזום פעילויות משותפות ששניכם אוהבים לעשות יחד כגון טיולים, קניות, משחק כדורגל, צפייה בסרטים, בישול, אפיה, נגינה, צפיה בכוכבים:-) לשתף את הילדים בהחלטה על התוכן והתיזמון של הפעילויות.
  3. להגדיר לעצמך מטרות כהורה איזה אדם תרצה שילדך יגדל להיות, אילו וערכים תרצה לטפח בו כגון הגינות, הדדיות, עצמאות, יצרנות, נתינה, הקשבה וכד'. אלו מיומניות תרצה לטפח בו כגון יכולת קבלת החלטות עצמאית, אחריות אישית, התמדה וכד'.
  4. שאל את עצמך מה  נדרש ממך לעשות על מנת לייצר סביבה בה יגדל אדם כזה לדוגמא לתת לו תחושת ביטחון ע"כ שתסמוך עליו, לתת לו גם להתמודד לבד, להאמין בו שיצליח, לעודד התנסות ולא רק הצלחה, לתמוך גם כשהוא נכשל, לתת לו ידע (במידת הרצון והמוכנות שלו לקבל), לשתף אותו בכנות בחוויות שלך וגם בטעיות, לעודד אותו לתרום לבית ולמשפחה, לתת לו לשלם מחירים כשטעה (במקום להעניש) 
  5. להציב גבולות לקבוע מס' קטן ככל האפשר של גבולות הכרחיים, המשקפים את הערכים המרכזיים בחייך. לשקף אותם לילדים בצורה ברורה ומדידה ולאכוף אותם בעקביות. (לדוגמא אם אתה מקלל לא נעים לי להמשיך לשחק איתך) גבולות נותנים לילדך תחושת ביטחון ומשמעות, רותמים אותו כשותף בעל ערך במשפחה ומחזקים את הקשר ההדדי.  
  6. לתת דוגמא אישית זו הדרך הטובה ביותר (ואולי היחידה..) ללמד התמדה, אחריות, נתינה, הקשבה, כבוד וכד'. להסביר ולנמק את ההחלטות והפעולות שלך (אני לא קונה את המוצר הזה בגלל שאנחנו לא צריכים כרגע) 
  7. להתמקד בחיובי ולטפח אותו לציין בפניו את הכישורים שלו, ההישגים, ההצלחות, האירועים החיוביים (לא להפריז, להיות אמיתיים) לומר תודה כשמגיע, גם על דברים קטנים, לתת לו כבוד ולדבר בגובה העיניים
  8. לספק ידע "כיצד מתנהל העולם" לוודא שהוא מוכן לקבל ולא בזמן ויכוח. לשתף מנסיונך למשל אילו הזדמנויות יכולות להפתח בפני אדם שרכש השכלה, בעל יכולת התמדה עצמאות וכד' לשתף באופן קבלת ההחלטות שלך סדרי עדיפויות, ניהול זמן,  יחסי אנוש תקשורת וכד'. להיות צנוע ולזכור שזו החוויה האישית שלך ויש דרכים נוספות להצליח. לתת דוגמאות מאירועים שקורים בסביבה. 
  9. במקום עונש לדבר על מחירים ותוצאות (למשל לא נעים לי בחברתך כשאתה צועק. אם תדבר בשקט אשמח להקשיב, לא נעים לי להקריא לך סיפור כשחדרך לא מסודר) בצורה זו ילדך ילמד לבחור טוב יותר בעתיד וגם לשלם את המחירים כשיצטרך ולהיות מבוגר עצמאי ואחראי.
  10. להשקיע בעצמך הורה שסובל מרגשות אשם, פחדים, כעסים, לחץ ומתח, קושי בניהול זמן- לא יוכל לגדל ילד בטוח, מסופק ומאוזן. מנסיוני, הורים שעוברים בעצמם תהליך אימון או עבודה אישית כזו או אחרת, משנים לטובה את כל האווירה בבית והופכים להורים טובים יותר לילדהם.

בהצלחה